Bootcamp 2016 Week 2 Programme 18-22 July

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 1 (18th July)

Time Topic Location Speaker
07:45 (15mins) Registration National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green
08:00 (15mins) Welcome and IntroductionIT & RCSI-STAT National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green Professor Oscar TraynorMr. Donncha Ryan
08:15 (1 hr 15mins) Operating Theatre Environment

Theatre Etiquette

Scrubbing, gowning and gloving

Painting and draping of patients

National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green Ms. Leonie Heskin
 09:30 (15mins) COFFEE BREAK
09:45 (1 hr 15mins) Surgical Instruments

  • Blade Mounting
  • Correct use of scissors/needle holders
  • Using artery forceps with non-dominant hand
  • Sharps: Care
  • Sutures & Needles
National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green  Mr. Brian Lane
11:00 (1 hr 30mins) Surgical Techniques – Knot Tying

  • Instrument Tie: surgeons knot, reef knot
  • Hand Tie: one handed reef knot, surgeons knot
  • Ligatures, mounted, at depth
National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green Mr. Brian Lane
12:30 (45mins) LUNCH RCSI CANTEEN
13:15 (45 hrs) Critical Care: Fluids/Electrolytes TR 2 3 Mr. Brian Lane
14:00 (1 hr) Critical Care: Nutrition in the Surgical Patient TR 2 3 Oonagh Griffin
15:00 (15mins) COFFEE BREAK CONCOURSE
15:15 (1 hr) Caring for yourself in SurgeryBody: Physiotherapy Physiotherapy Practical Room 12nd Floor, 123 St. Stephen’s Green Louise Keating
16:15 (1 hr) Basic Trauma Skills 3Management of Contaminated & Complex Wounds National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green
 17:15 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 2 (19th July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (30mins) Laparoscopic Take Home Kits

  • Demonstration
  • Set Up
  • Use of Kit
National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green  Mr. Donncha Ryan
09:00 (1 hr 30mins) Suturing/Wound Closure Techniques

  • Simple Suture
  • Vertical mattress, rotating needle in needle holder
  • Continuous locking, continuous over & over
  • Subcuticular
  • Staples
National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green Mr. Brian Lane
 10:30 (15mins) COFFEE BREAK
10:45 (1 hr) Suturing/Wound Closure Techniques continued National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green Mr. Brian Lane
 11:45 (30mins) Abdominal Incisions/How to do a Laparotomy National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green Mr. Brian Lane
12:15 (15mins) Local & Regional Anesthesia National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green Mr. Brian Lane
12:30 (45mins) LUNCH RCSI CANTEEN
13:15 (2hrs) Dealing with Common Surgical Problem TR 2 3  Mr. Dara Kavanagh
15:15 (15mins) COFFEE BREAK CONCOURSE
15:30 (2 hrs) Basic Trauma Skills Common Fractures & Dislocations Chemistry Lab  Mr. Brendan O’Daly
17:30 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 3 (20th July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (2 hrs) Clinical Decision Making TR 2 3 Prof RidgwayMs Amy Gilis
10:30 (15mins) COFFEE BREAK CONCOURSE
10:45 (2hrs) Critical Care:

  • Renal Failure
  • Respiratory Failure/Ventilation
  • Haemodynamic Support
  • Multi-Organ Failure
TR 2 3  Noelle MurphyStephen Frohlich
12:45 (45mins) LUNCH RCSI CANTEEN
 13:30 (1 hr) Suturing, Knot tying and Tying a Pedicle National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green Mr. Brian Lane
14:30 (15 mins) COFFEE BREAK
14:45 (1 hr 30mins) Practical Abdominal Incision & Closure National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green Mr. Brian Lane
16:15 (1 hr 15mins) Minor Surgical Procedures:

  • Sebaceous Cysts
  • Lipomas
  • Pigmented Skin Lesion
National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green  Mr. Brian Lane
17:30 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 4 (21st July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (2 hrs 15mins) Basic Trauma Skills for Surgeons 2Emergency Medicine National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green  Dr. Darragh Shields
10:45 (15mins) COFFEE BREAK CONCOURSE
 11:00 (30mins) Surgical Strategy:

  • Illumination
  • Magnification
TR 2 3  Ms. Leonie Heskin
11:30 (30mins) Writing a Surgical Operation Note TR 2 3 Ms. Leonie Heskin
 12:00 (45mins) LUNCH RCSI CANTEEN
12:45 (15mins) Diathermy National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green
13:00 (2 hrs) Box Trainers

  • Positioning Beads
  • Disection (Circle)
  • Endoloop Placement
  • Triangle
  • Cord through loop
  • Stacks
  • Ports
National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green Mr. Brian Lane
15:00 (15mins) COFFEE BREAK
15:15 (1hr 15mins) Vessel Ligation Chemistry Lab Mr. Brian Lane
16:30 (45mins) Bowel Anastomsis Chemistry Lab Mr. Brian Lane
 17:15 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 5 (22th July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (1 hrs 30mins) Introduction to Human Factors National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green  Dr. Eva DohertyMs. Dara O’Keeffe

Mr. Paul McCormick

10:00 (15mins) COFFEE BREAK CONCOURSE
 10:15 (1 hr 30mins) The Process of Informed Consent TNational Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green  Dr. Eva DohertyMs. Dara O’Keeffe

Mr. Paul McCormick

11:45 (30mins) Knot Tying Revision National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green Mr. Brian Lane
12:15 (45mins) Suturing Revision National Surgical Training Centre1st Floor, RCSI House, 121 St Stephen’s Green  Mr. Brian Lane
13:00 (45mins) LUNCH
13:45 (2 hr 45mins) The Brian Lane Medal – Competition  Mr. Brian Lane
16:30  CLOSE