Bootcamp 2016 Week 1 Programme 12-16 July

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 1 (12th July)

Time Topic Location Speaker
07:45 (15mins) Registration National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

08:00 (15mins) Welcome and IntroductionIT & RCSI-STAT National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Professor Oscar Traynor

Mr. Donncha Ryan

08:15 (1 hr 15mins) Operating Theatre Environment

Theatre Etiquette

Scrubbing, gowning and gloving

Painting and draping of patients

National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Ms. Leonie Heskin
 09:30 (15mins) COFFEE BREAK
09:45 (1 hr 15mins) Surgical Instruments

  • Blade Mounting
  • Correct use of scissors/needle holders
  • Using artery forceps with non-dominant hand
  • Sharps: Care
  • Sutures & Needles
National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

 Mr. Brian Lane
11:00 (1 hr 30mins) Surgical Techniques – Knot Tying

  • Instrument Tie: surgeons knot, reef knot
  • Hand Tie: one handed reef knot, surgeons knot
  • Ligatures, mounted, at depth
National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
12:30 (45mins) LUNCH  RCSI CANTEEN
13:15 (45mins) Critical Care: Fluids/Electrolytes TR 2 3 Mr. Brian Lane
14:00 (1 hr) Critical Care: Nutrition in the Surgical Patient TR 2 3 Oonagh GriffinProf Oscar Traynor
15:00 (15mins) COFFEE BREAK CONCOURSE
15:15 (2 hrs) Basic Trauma Skills Common Fractures & Dislocations National Surgical Training Center

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brendan O’ Daly
17:15 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 2 (13th July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (2 hrs) Dealing with Common Surgical Problems TR 2 3 Mr. Dara Kavanagh
10:30 (15mins) COFFEE BREAK
10:45 (2 hrs) Critical Care:

  • Renal Failure
  • Respiratory Failure/Ventilation
  • Haemodynamic Support
  • Multi-Organ Failure
TR 2 3 Noelle Murphy

Stephen Frohlich

12:45 (45mins) LUNCH RCSI CANTEEN
13:30 (30mins) Laparoscopic Take Home Kits:

  • Demonstration
  • Set Up
  • Use of Kit
National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Donncha Ryan
14:00 (1 hr 30mins) Suturing/Wound Closure Techniques:

  • Simple Suture
  • Vertical mattress, rotating needle in need holder
  • Continuous locking, continuous over & over
  • Subcuticular
  • Staples
National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
15:30 (15mins) COFFEE BREAK
15:45 (1hr) Suturing/Wound Closure Techniques continued National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
16:45 (30mins) Abdominal Incisions National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
17:15 (15mins) Local & Regional Anaesthesia National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
17:30 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 3 (14th July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (2 hrs 15mins) Clinical Decision Making TR 2 3 Prof Ridgway

Ms. Amy Gilis

10:45 (15mins) COFFEE BREAK
 11:00 (30mins) Surgical Strategy:

  • Illumination
  • Magnification
TR 2 3 Mr Vincent Keaveny
11:30 (1 hr) Caring for yourself in Surgery:

  • Physiotherapy
Physiotherapy Practical Room 12nd Floor

123 St. Stephens Green

Ms. Louise Keating
 12:30 (45mins) LUNCH  RCSI CANTEEN
13:15 (15mins) Diathermy National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

13:30 (1 hr) Suturing, Knot tying & Tying a Pedicle National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

14:30 (15mins) COFFEE BREAK
14:45 (1 hr 30mins) PracticalAbdominal Incision & Closure National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

 Mr. Brian Lane
16:15 (1hr 15mins) Minor Surgical Procedures

  • Sebaceous Cysts
  • Lipomas
  • Pigmented Skin Lesion
National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
17:30 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 4 (15th July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (2 hrs 15mins) Basic Trauma Skills for Surgeons:

  • Emergency Medicine
National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

 Dr. Darragh Shields
10:45 (15mins) COFFEE BREAK
 11:00 (30mins) Writing a Surgical Operation Note National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
11:30 (1 hr) Basic Trauma Skills:

  • Management of Contaminated & Complex Wounds
National Surgical Training Centre

1st Floor RCSI House, 121 St Stephen’s Green

Mr. Brian Lane
 12:30 (45mins) LUNCH RCSI CANTEEN
13:15 (2 hrs) Box Trainers

  • Positioning Beads
  • Dissection (Circle)
  • Endoloop Placement
  • Triangle
  • Cord through loop
  • Stacks
  • Ports
National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

 Mr. Brian Lane
15:15 (15mins) COFFEE BREAK
15:30 (1 hr 15mins) Bowel Anastomosis National Surgical Training Centre

1st Floor RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
16:45 (45mins) Bowel Anastomosis Chemistry Lab  Mr. Brian Lane
17:30 CLOSE

RCSI Surgical Bootcamp Programme Day 5 (16th July)

Time Topic Location Speaker
08:30 (1 hrs 30mins) Introduction to Human Factors National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Dr. Eva Doherty

Mr. Paul McCormick

10:00 (15mins) COFFEE BREAK
 10:15 (1 hr 30mins) The Process of Informed Consent National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Dr. Eva Doherty
11:45 (30mins) Knot Tying Revision National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

Mr. Brian Lane
 12:15 (45mins) Suturing Revision National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

 Mr. Brian Lane
13:00 (45mins) LUNCH
13:45 (2 hr 45mins) The Brian Lane Medal – Competition National Surgical Training Centre

1st Floor, RCSI House, 121 St Stephens Green

16:30  CLOSE